Nasvet

Opis gorskih ovc Altai in podrobne informacije o vrstah, vzreji

Opis gorskih ovc Altai in podrobne informacije o vrstah, vzreji


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Altajske gorske ovce veljajo za največje na planetu. Imajo bistvene razlike od tistih živali, ki so jih mnogi ljudje vajeni videti. Masa jagnjeta je lahko 180 kilogramov. Hkrati samo rogovi predstavljajo 35 kg. Ta sorta velja za zelo redko. Zato mednarodne organizacije sprejemajo ukrepe za reševanje prebivalstva.

Opis Altajskega ovna

Ti ovni so veliki in dobro proporcionalni. V višino moški v grebenu zrastejo do 122 centimetrov, samice pa do 114. Teža samcev doseže 200 kilogramov, samice pa 103. Te živali z velikimi rogovi imajo spektakularen videz. Pri starih samcih dosežejo 151 centimetrov. Hkrati obseg na dnu doseže 55 centimetrov, teža pa 22 kilogramov.

Rogovi živali imajo pomembne biološke funkcije. Zagotavljajo zaščito pred plenilskimi živalmi. Tudi ta del telesa moški uporabljajo za boj za pravico do parjenja v reproduktivnem obdobju.

Strokovno mnenje

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom z 12-letnimi izkušnjami. Naš najboljši strokovnjak za poletne koče.

Pozimi je lahko barva debele dlake rjavkasta ali sivo rdeča. Trebuh in zadnji del telesa okoli kratkega repa sta svetlejše barve. Starejši samci imajo temnejšo dlako kot samice. Poleti posameznike odlikuje bogata rdečkasta barva.

Habitat

Danes obstajajo 3 različne populacije živali. Nahajajo se na meji Mongolije in Kitajske, na grebenu Saigul in v gorskih predelih blizu zgornjega toka reke Chulyshman. Najpogosteje ovni živijo v gorskih stepah ob vznožju grebenov. Naselijo se tudi na odprtem območju pobočij na nadmorski višini 2-3 tisoč metrov. V teh krajih ni gozdne vegetacije.

Število posameznikov in razlogi za upad populacije

Na začetku prejšnjega stoletja je bilo gorskih ovc 600 osebkov. Nekoliko pozneje se je njihovo število nenadoma zmanjšalo na 245. S pomočjo posebnih zaščitnih ukrepov in preselitvijo odraslih živali v rezervate se je njihovo število nekoliko povečalo na 320.

Glavni razlogi za upad števila živali so naslednji:

  1. Vpliv človeka na ekologijo. Danes altajske ovce postopoma izrinjajo s svojih običajnih krajev. Na teh območjih ljudje pasejo domače koze ali jake. Zato so divji posamezniki prisiljeni iskati nove kraje.
  2. Krivolov. Čeprav altajski ovni veljajo za zaščitene živali, nekatere od njih še vedno streljajo. To se dogaja v celotnem življenjskem okolju posameznikov.
  3. Poslabšanje podnebja. V zadnjih desetletjih so se podnebne razmere vedno bolj poslabšale. Pomanjkanje hrane negativno vpliva na živalsko populacijo, kar pozimi povzroči njihovo smrt.

Socialna struktura in gnezditvena doba

Gorski ovni veljajo za mirne živali. Do drugih vrst niso agresivni. Jagnjeta, ki živijo v čredi, si nenehno sledijo in čutijo potrebo po komunikaciji s svojci. Obdobje rutiranja živali se začne oktobra in konča sredi januarja. Pri posameznikih, ki živijo bližje, se ta stopnja šteje za daljšo. Ovce so poligamne. Samci organizirajo bitke in trčijo z rogovi za pravico do parjenja s samico.

Pri ženskah zrelost nastopi pri 2 letih, pri moških pa šele pri 5 letih. Po vzpostavitvi prevlade se ovni približujejo samicam. Parjenje poteka 2-3 tedne po začetku rute. Včasih se izvede v 2 mesecih po koncu tega obdobja.

Nosečnost pri samicah traja nekaj več kot 165 dni. Mladiči se skotijo ​​konec marca ali aprila. Najpogosteje se rodi 1 jagnje. Vendar se včasih rodijo dvojčki. V redkih primerih se lahko rodi do 5 dojenčkov. Novorojeni mladiči tehtajo 2700-4600 gramov. Hitro pridobijo na teži. Že do 1 leta se poveča 10-krat. Samice pridobijo največjo težo do drugega leta starosti, samci pa rastejo še dve leti.

Prehrana

Ti ovni veljajo za rastlinojede živali. Zelišča in zelenice veljajo za osnovo njihove prehrane. Samice in mladi ovni živijo v gorskih območjih, kjer je kakovost hrane veliko slabša kot na ravnicah. Odrasli si za hranjenje izberejo mesta, ki so veliko nižja. Tam je veliko kakovostne hrane.

Altajske ovce so se uspele prilagoditi življenju v ekstremnih razmerah - zdržijo veter in sušo.

V povprečju je dnevna količina hrane 16-19 kilogramov. Hkrati se prehrana spreminja ob upoštevanju višine in površine terena. V visokogorju prehrana temelji na travi in ​​šašu. Na srednji ravni so na jedilniku grmi in zelišča. Med posameznimi habitati so poganjki, cvetovi, listi in plodovi.

Altajski ovni potrebujejo vodo. Posamezniki, ki živijo v visokogorju, s tem nimajo težav. Če živali živijo v sušnih območjih, lahko potujejo na velike razdalje, da najdejo vodo.

Sovražniki argalija v naravnem okolju

Odrasle samice so velike in lahko hitro tečejo. Zato ne potrebujejo posebne zaščite pred plenilci. Zato lahko živijo v bližini ravnice. Hkrati morajo samice in mlada jagnjeta živeti višje. Včasih se znajo braniti z rogovi.

V svojem naravnem okolju se ovni Altai srečujejo z naslednjimi plenilci:

  • sivi volkovi;
  • gepardi;
  • leopardi;
  • snežni leopardi;
  • Snežni leopardi.

Mala jagnjeta trpijo za kojoti. Tudi nekatere roparice so jih sposobne napasti. Orli in zlati orli predstavljajo ključno nevarnost. Da bi se izognili grožnjam plenilskih živali, so ovni prisiljeni v čredah in se zadrževati v skupinah.

Vzreja pasme

Te živali so poskušali vzrejati v živalskih vrtovih v Ameriki in Nemčiji. Vendar so bili ti poskusi neuspešni. Jagnjeta so običajno umirala po več mesecih ali celo dneh. Čim dlje so ti posamezniki lahko živeli v ujetništvu na Biološkem inštitutu v Sibiriji. Njihova življenjska doba je bila 6 let. Priporočljivo je, da so altajske ovce blizu njihovega naravnega habitata. Hkrati je pomembno, da se jim ustvarijo ustrezni pogoji in zagotovi kakovostna oskrba.

Kamnine se morajo držati skupaj, da tvorijo velike črede. V tem primeru gre samica vedno ločeno, samci pa morajo to narediti tako, da zaščitijo mladiče.

Kaj WWF počne za ohranitev argalijev?

Ta organizacija že vrsto let izvaja ukrepe za ohranitev populacije altajskih ovac na ozemlju Rusije. Fundacija izvaja dejavnosti proti krivolovu, izvaja ustrezne raziskave in vodi evidence živali. Strokovnjaki WWF sodelujejo pri ustvarjanju materialov in programov za zaščito vrst v Rusiji. Pomagajo narediti zaščitena območja v živalskih habitatih.

Po informacijah WWF je od leta 2003 število živali v čezmejnem območju Mongolije in Rusije stabilno. Altajski gorski ovni so pasma, ki je tik pred izumrtjem. Glavna značilnost živali je njihova edinstvena velikost. Predstavnike te vrste odlikujejo impresivna teža in obsežni rogovi. Živijo na visokih pečinah in potrebujejo zaščito pred naravovarstvenimi organizacijami.


Poglej si posnetek: Best of Altay nature from above, aerial drone. Алтай, аэросъемка с квадрокоптера (Maj 2022).


Komentarji:

  1. Tilden

    Blog v bralcu nedvoumno

  2. Nijel

    Kako radovedno.. :)

  3. Abd Al Alim

    Mislim, kaj je to - resna napaka.

  4. Salman

    Mislim, kaj je to - laž.

  5. Branduff

    To ni logično

  6. Gasar

    Res mi je bilo všeč!!!



Napišite sporočilo